Advanced Class

커피 브루잉 심화

커피 추출 도구에 대한 이해와 원두의 특성별 브루잉 기본 개념을 익히고 
원두의 상태와 커피가루의 입자크기, 물 온도 및 추출시간을 배우는 과정으로
브루잉의 핵심을 교육합니다.

중앙이미지
Course Introduction

원두가 지닌 본연의 맛, 브루잉 심화 과정!

브루잉이란 분쇄한 원두가루에 물을 부은 후 필터로 걸러내어 커피를 추출하는 작업을 말합니다. 에스프레소를 베이스로 하는 일반적인 커피들에 비해 원두가 지닌 본연의 향과 맛이 도드라지고 전반적으로 농도가 연하고 부드러워 부담없이 마실 수 있는 것이 가장 큰 특징입니다. 요즘 카페에서 볼 수 있는 '핸드드립 커피'와 '브루잉 커피'는 모두 브루잉 추출을 이용한 것이며 브루잉 과정에서 물의 온도, 원두의 분쇄도, 물을 얼마나 일정하게 붓느냐에 따라 커피맛이 크게 좌우되기 때문에 다양한 커피를 만들어낼 수 있는 매력적인 기술로 알려져 있습니다.

브루잉 심화과정에서는 때와 장소에 구애받지 않고 언제 어디서나 맛있는 커피를 마실 수 있도록
다양한 추출도구 활용법을 배우고 브루잉에 대한 개념을 전문적으로 교육하고 있습니다.

브루잉 심화, 이런 분들께 추천합니다!

  • 커피를 깊이 있게 배우고자 하는 분
  • 브루잉을 전문적으로 배우고자하는 분
  • 바리스타로 창업, 유학, 취업을 원하는 분
  • 커피에 관심이 있고 홈카페를 위해 전문교육을 받고 싶으신 분

강의목표

  • 브루잉 커피를 통해 원두 본연의 맛을 알아보고 자신만의
    커피 레시피를 만들어낼 수 있습니다.

  • 원두 상태, 커피가루의 입자 크기, 물 온도, 추출 시간 등을 익혀
    브루잉 스킬을 향상 시킬 수 있습니다.

  • 다양한 추출 도구의 대한 사용법을 올바르게 인지할 수 있습니다.

  • 물(경수와 연수)에 따른 추출 강도와 추출 강도가 커피 맛에
    미치는 영향을 이해할 수 있습니다.

Lecture Overview

Lecture Overview
Start Dates 59 Batch - Weekdays: 07/07 (Mon), Weekends: 07/12 (Sat)
60 Batch - Weekdays: 07/21 (Mon), Weekends: 07/26 (Sat)
Capacity 20 persons
Duration 2개월 과정
Class Format 주 5회(월~금) or 주 2회(토,일) 수업
Class Times Morning / Afternoon / Evening / Weekend ※Please contact each branch for exact times.
First Cooking Academy's Benefits

Show Your Cooking Skills with First Barista Academy!

  • First for Me 1: Food Styling

    Professional food stylists help plate main dishes, vegetables, fruits, mousse, and sauces beautifully,
    creating harmonious displays like artwork.

  • First for Me 2: Food Photo Studio

    We provide a dedicated food photography studio with props and lighting setups for high-quality SNS-ready photos.

  • First for Me 3: Portfolio E-book

    Students completing courses longer than one month receive a high-quality e-book portfolio, with optional printed versions available.

1:1개인 맞춤형
실기교육 순서

커피 원두 감별과 로스팅 공정,
에스프레소 추출, 에스프레소를
기본으로한 라떼아트등 맞춤형
실습을 진행합니다.

  • Step 1 이론 교육

    커피에 관한
    이론을 이해하기
    쉽게 교육

  • Step 2 강사 직접 시연

    검증된 전문강사의
    브루잉 시연을
    순서별로 진행

  • Step 3 1:1 맞춤 실습

    강사의 시연을 토대로
    수강생이 직접
    브루잉 실습을 진행

  • Step 4 레시피&서비스교육

    커피레시피 및 바리스타
    서비스에 관한 교육을
    1:1로 진행

  • Step 5 실전대비 피드백

    수강생의 보완해야
    할 부분을 체크하고
    보완하도록 교정

Lecturer in First Cooking Academy

First Cooking Academy Full-Time Instructors

We assign full-time instructors to ensure high-quality education and provide thorough student support.

  • 정성훈Barista정성훈Barista

    커피로 시작되는 이야기정성훈Barista

    - 바리스타 학과장
    - (현)퍼스트바리스타아카데미 학과장
    - 세종대학교 대학원 호텔관광외식경영학과 석사
    - 2017 WCCK KLAC JUDGE
      (한국국가대표 라떼아트 선발전 심사위원)
    - 2016 WCCK KLAC FINAL JUDGE
      (한국국가대표 라떼아트 선발전 결선 심사위원)
    - 2015 WCCK KNBC JUDGE
      (한국국가대표 바리스타 선발전 심사위원)
    - SCA(Specialty Coffee Association) AST
      (국제스페셜티협회 공인트레이너/심사위원)
    - KCA(사)한국커피협회 바리스타 1·2급 심사위원
    - CBM커피바리스타학원 교육팀장
    - 한국음식문화직업전문학교
      바리스타 교육팀장
    - (주)올어바웃 본사 교육팀장
      (중국상해 매장 오픈 및 교육진행)
    Detail
Advanced Class Recipe

브루잉 심화 커리큘럼

커피 향미에 따른 표현과 깊이 있는 브루잉을 익히고 싶어하시는 분들을 위해
커피 맛 표현 스킬, 브루잉 추출 기우 등을 심도있게 배워보실 수 있습니다.

  • 1회차

    오리엔테이션

    • 핸드드립의 이해
    • 이론과 기본적인 드립방법 설명 및 시연
  • 2회차

    핸드드립 기구/브루잉머신 추출

    • 나선형 드립
    • 분쇄도
    • 온도별 맛의 특징 분석 및 토론
    • 향미평가
  • 3회차

    고노/융드립

    • 점드립/융드립
    • 기구별 바디, 맛, 평가 및 분석
  • 4회차

    드립응용 기술

    • 스타일에 따른 음료의 특징 파악
  • 5회차

    SCA Brewing/푸어드립

    • 웨이브드립퍼, 하리오 푸어드립, 에어로 프레스사용법
    • 스틸필터 드립
First Cooking Academy

My Academy,
Reasons to Choose First Barista Academy

Expert instructors and tailored education ensure student satisfaction.

  • Reason 01 Veteran Full-Time Instructors by Course

    Full-time instructors ensure quality education and attentive student care.

  • Reason 02 Hands-on Ingredient Practice

    Theory and one-on-one practice for better learning.

  • Reason 03 Expert Seminars

    Professional seminars offering career and exam tips.

Student Review

Student Testimonials

Kim Seoyoung Coffee Barista
Student Satisfaction

5★★★★★

Q. What motivated you to attend First Academy?
I have always been interested in coffee, and my interest grew even more after starting a part-time job at a cafe. When I decided to seriously study to become a barista, I researched several academies, and First Academy’s curriculum appealed to me the most, so I chose it.
Q. What was the most memorable part of the classes?
I was impressed that the instructors corrected my posture during the practical exam and provided detailed feedback on all my questions. Combining theory and practice improved my understanding of coffee trends, and the classes were always enjoyable thanks to the instructors’ cheerful preparation.
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Job Support Process

1:1 Personalized Job Support Process for Students’ Dreams and Successful Chef Employment

  • Employment Support Program

    • Support team intro
    • Dedicated manager
    • Trainee management
    • Program schedule
  • Resume & Cover Letter

    • Sample templates
    • Writing tips
    • Application cases
  • 1:1 Mock Interviews

    • Resume review
    • Field consultation
    • Career planning
  • Trainee Evaluation

    • Outfit review
    • Interview skills
    • Q&A techniques
  • Company Matching

    • Instructor evaluation
    • Company matching
    • Personalized success

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